Hoe begint de aanslag?

Hoe begint de aanslag?

Hoe begint de aanslag?

Decor. Het verhaal begint in 1945, in de Haarlemse villastraat, als Anton twaalf jaar is. Daarna wordt er een tijdsprong gemaakt naar 1952, in Amsterdam: Anton is dan bezig met opgroeien van een kind in een tiener/volwassene. Er wordt hier veel teruggeblikt op de bevrijding.

Waar gaat het boek De Aanslag over?

Het verhaal gaat over een jongen, Anton Steenwijk die in de tweede wereldoorlog slachtoffer is geworden van represaille maatregelen van de duitsers na een aanslag gepleegd in zijn wijk door het verzet op een bekende NSB-er. Deze aanslag en de gevolgen ervan blijven hem zijn leven lang achtervolgen.

Wat is het thema van de aanslag?

Schuld. Het thema van het boek is in het algemeen schuld. Gedurende het boek beleefd Anton onbewust de neiging om te begrijpen wat er op de avond van de aanslag gebeurd is. Hier wordt naar de schuldige gezocht, zowel de schuldige van de aanslag als de schuldige van de moord op zijn ouders (en later ook op zijn broer).

Wie heeft de aanslag gepleegd De aanslag?

De aanslag is een roman van Harry Mulisch over een aanslag tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Hoeveel blz de aanslag?

Specificaties

ISBN: 9789023443780
Auteur(s): Harry Mulisch
Prijs: 6,99
Aantal pagina’s: 352
Uitgever: De Bezige Bij

Waarom heet de aanslag de aanslag?

*De titel De Aanslag is te verklaren als: “De Aanslag“op Fake Ploeg. Er werd een aanslag gepleegd op Fake Ploeg en die heeft het leven van de familie Ploeg, Cor Takes, Truus Coster en van de familie Steenwijk, maar vooral Anton Steenwijk, voor de rest van hun leven, hoe kort het ook was, getekend.

Wat is het Dobbelsteenmotief?

Motieven in het boek: dobbelsteenmotief en visgraatmotief. Het dobbelsteenmotief: Vlak voordat Fake Ploeg wordt doodgeschoten is de familie met een potje mens-erger-je-niet begonnen. Als er paniek ontstaat, stopt Anton de dobbelsteen in zijn zak.

Wat is het thema van het gouden ei?

De thema’s zijn liefde en dood, omdat de liefde tussen Rex en Saskia erg belangrijk is voor het verhaal en omdat de dood van zowel Saskia en later Rex zo´n raadsel is. Centraal in het verhaal staat de verdwijning van Saskia. Ook claustorfobie is een belangrijk thema.