Peygamberimizin anne baba ve aile konulu bir hadisi nedir?
Peygamberimizin anne baba ve aile konulu bir hadisi nedir?
Peygamberimizin anne baba ve aile konulu bir hadisi nedir?
Bir hadis-i şerifinde “Ya Resulullah, iyi davranmaya en çok layık olan kimdir?” sorusuna “Annen, annen, annen; sonra baban, sonra sırasıyla yakın akrabalarındır” buyurmuştur.
Peygamberimiz anne babaya nasıl davranılmasını istemiştir?
Peygamber’de (s) anne sevgisi çok kuvvetli idi. Allah (c) Kur’an’da kendine ibadet edilmesi ve şirk koşulmaması yanında anne-babaya iyiliği emretmiştir. Ayrıca anne-babaya iyi davranılması, onlarla iyi geçinilmesi, onlara güzel söz söylenmesi, öf bile denmemesi ve azarlanmamaları emredilmiştir.
Anne ve baba hakkı ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?
“Allâh’a ibâdet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabâya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve mâliki bulunduğunuz kimselere iyi davranın…” (en-Nisâ, 36) ayet-i kerimesinde de anne-babalarımıza karşı iyi davranmakla yükümlü olduğumuz belirtilmiştir.
Anne ve babanın hakları nelerdir?
Kul hakları içinde en mühim olanı ana-baba hakkıdır. Allah ve Rasûlü’ne itaatten sonra ana-babaya itaat gelir. Bizi önce karnında, sonra kollarında ve ölünceye kadar da kalplerinde taşıyan annelerimize gösterilecek sevgi ve saygıya ortak olabilecek başka bir varlık yaratılmamıştır.
Dinimizde anne babaya nasıl davranmalı?
“Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini emrettik. Şayet onlar seni, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa, bu takdirde onlara itaat etme. Kur’an’dan ders alan her mümin, anne-babasına değer verir. Onları hayatta oldukları müddetçe memnun etmeye çalışır.
Bir annenin hakkı nasıl ödenir?
Peygamberimiz ona, sen bu yaptıkların, annenin seni doğururken çektiği sancının karşılığı bile değil, buyurmuş. Buna göre, anne baba hakkı ancak, onların hoşnutluğu ve hayır duası ile ödenir. Anne babasının hayır duasını alan evlattan Allah da razı olur.
Anne babaya itaat etmek nedir?
İslâm dininde anne ve babaya itaat etmek farz, onlara isyan etmek ise haramdır. Kur’an-ı Kerim’de, anne-babaya iyilik etme hususunda, “Allah’a hakkıyla kulluk edin ve açık veya gizli hiçbir şeyi O’na ortak koşmayın; anne ve babanıza iyilik edin” (Nisa, 36) buyrulmaktadır.
Kuranda anne ve baba hakkı nedir?
Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini emrettik. Şâyet onlar seni, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa, bu takdirde onlara itaat etme. Dönüşünüz ancak bana olacaktır ve ben yapmakta olduklarınızı size haber vereceğim. İnsana da, anne babasına iyi davranmasını emrettik.
Dinimize göre akraba hakkı anne baba hakkından daha önemlidir doğru mu?
Doğru mu yanlış mı? Cevap: Yanlış.
Anne babaya karşı nezaketli davranış nasıl davranmalıyız?
Anne ve babasına karşı her zaman güzel söz söyler. Onlara sevgi ve şefkatle yaklaşır. Onların hatalarına sabır gösterir, kızıp öfkelenmez. Kur’an’da anne ve babaya karşı kullanılacak üslup birçok ayetle hatırlatılır.
Büyüklere karşı nasıl davranmalıyız?
Büyüklerimiz karşısında oturuş şeklimize özen göstermeliyiz , onlar ile güzel konuşmalıyız ve kaba tabirler kullanmamalıyız . Çevremizde gördüğümüz yaşlı insanlara yardım etmeliyiz , onlar bize her ihtiyaç duyduğunda onların her zaman yanında olmalıyız . Büyüklere asla ve asla fiziksel şiddette bulunulmamalıdır .
Anne hakkı ödenmez ne demek?
Anneler, bedenlerinin bir parçası gibi gördükleri evlatları için her türlü fedakârlığı yapmaktan kaçınmazlar. Anne karnında başlayan bu fedakârlıklar göz önüne alındığında, hiçbir insan annesinin kendisi için yaptıklarının karşılığını, hakkını kolay kolay ödeyemez.