Waar was de aardbeving in Italie?

Waar was de aardbeving in Italie?

Waar was de aardbeving in Italie?

Italië ligt op twee breuklijnen, waardoor er vaak aardbevingen zijn. De stad L’Aquila en omgeving werden in 2009 getroffen door een zware aardbeving. Toen kwamen zeker driehonderd mensen om het leven. Tien jaar later is de wederopbouw nog niet voltooid.

Waar komen de meeste aardbevingen voor in Italie?

De hoogste seismische activiteit concentreert zich in het centraal-zuidelijke deel van het schiereiland, langs de Apennijnen (Val di Magra, Mugello, Val Tiberina, Val Nerina, Aquilano, Fucino, Valle del Liri, Beneventano, Irpinia) in Calabrië en Sicilië en in sommige noordelijke gebieden, zoals Friuli, een deel van …

Welke gevolgen heeft de tektoniek in het bijzonder voor Italië?

Tektonische platen Schokken komen voor op de randen van die platen, die continu in beweging zijn. De Afrikaanse plaat zakt in het zuiden van Europa onder de Euraziatische, en dat veroorzaakt veel aardbevingen. “Italië behoort tot de meer actieve gebieden”, zegt geofysicus Rob Govers van de Universiteit Utrecht.

Welke aardplaten liggen in Italie?

Italië ligt op de plek waar de Afrikaanse aardplaat tegen de Euraziatische aardplaat botst. Die botsing heeft miljoenen jaren geleden het Apennijnen-gebergte gevormd. Daarnaast kruipt ook de kleine Adriatische plaat, die vastzit aan de Afrikaanse, onder de Euraziatische.

Waarom zijn er in de Apennijnen meer aardbevingen dan in de buurt van Napels?

De aardbeving van 6 april vond plaats in de regio waar de kans op een aardbeving het grootst is: het centrale gedeelte van de Apennijnen. Deze gebergteketen loopt van noord naar zuid. Dit gebergte is gevormd als een indirect gevolg van het botsen van de Afrikaanse aardplaat met de Eurazische aardplaat.

Welke delfstoffen heeft Italie?

Belangrijkste delfstoffen en natuurlijke hulpbronnen zijn lood en zink (op Sardinië en in de Alpen), marmer, kalk, kwik, aardolie en aardgas (20% eigen behoefte), zwavel en waterkracht.

Waarom zijn er veel aardbevingen in Italie?

De aardbevingen doen zich vooral voor in Italië, Turkije en Griekenland. Dat juist het midden van Italië wordt getroffen en niet bijvoorbeeld het zuiden van het land, komt door breuklijnen. Die ontstaan in de ondergrond door de botsingen van de twee aardplaten.

Waarom zijn er zoveel aardbevingen in Italie?

De Afrikaanse plaat zakt in het zuiden van Europa onder de Euraziatische, en dat veroorzaakt geregeld aardbevingen. Zo’n 5 miljoen jaar geleden botsten de Afrikaanse plaat en de Euraziatische plaat op elkaar, op de plek waar tegenwoordig Italië ligt. Daardoor werd het gebergte de Apennijnen opgestuwd.

Waar komen geen aardbevingen voor?

De groene lijnen op de afbeelding zijn de breuklijnen. De meeste aardbevingen komen voor rond de grote oceaan, waar landen als Japan, Australië en China aan grenzen. Ook landen rondom de middellandse zee worden regelmatig getroffen. Veel aardbevingen vinden plaats in de oceanen.

Wat wordt er verbouwd in Italië?

Zo’n 80 procent van de Italiaanse agrarische productie voor wat betreft melkvee, varkens en pluimvee vindt hier plaats. De voornaamste graangewassen zijn tarwe (voor de vele pasta’s), maïs en rijst. Tarwe wordt vooral in Midden- en Zuid-Italië verbouwd, maïs en rijst in de Po-vlakte.

Welke delfstoffen heeft Polen?

Polen is rijk aan delfstoffen. Steenkool wordt gewonnen in Opper-Silezië, Neder-Silezië en het Lublin bassin, ligniet bij Belchatów. Voorts beschikt het land over rijke koper-, zink- en zwavelvoorraden.