Waarom keelamandelen verwijderen kind?
Waarom keelamandelen verwijderen kind?
Waarom keelamandelen verwijderen kind?
De belangrijkste redenen voor verwijdering zijn: • regelmatig echte keelamandelontstekingen (meer dan 3 tot 5 keer per jaar) • belemmering van de ademhaling met hard snurken, mondademhaling en slaapapneu (ademstilstand tijdens de slaap door te grote amandelen), met als gevolg slaperigheid en prikkelbaarheid overdag …
Welke leeftijd amandelen verwijderen?
De leeftijd van het kind speelt eveneens een rol, hoe jonger het kind hoe terughoudender uw arts zal zijn. Een absolute leeftijdsgrens is er echter niet, de ernst van de klachten is en blijft de belangrijkste factor. Bij de neusamandel is volledige verwijdering niet mogelijk.
Waarom neus en keelamandelen verwijderen?
Keelamandelen bestrijden binnendringende ziektekiemen. Soms hopen ziektekiemen zich op waardoor de amandelen ontstoken raken, zoals ook bij uw kind is gebeurd. Daarom heeft de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) in overleg met u besloten de amandelen te verwijderen.
Waarom krijgt een kind buisjes?
Een buisje voor in het oor is heel klein en het wordt in het trommelvlies van uw kind geplaatst. Het helpt bij het afvoeren van vocht uit het middenoor om het risico op een oorontsteking te verkleinen. Elk jaar worden zo’n 1,1 miljoen ingrepen voor het plaatsen van buisjes uitgevoerd.
Wat drinken na keelamandelen verwijderen?
Laat de eerste paar dagen na de operatie warm eten goed afkoelen. Zorg dat uw kind regelmatig koude dranken drinkt zodat het wondgebied schoon spoelt. Ontwijk harde, scherpe, gekruide of prikkelende voeding, zoals limonade met prik of citrusvruchten.
Waarom amandelen niet verwijderen?
Naast de (keel)amandelen kunnen ook de neusamandelen een rol spelen. De voornaamste oorzaak is zwaarlijvigheid. Bij onderzoek vindt de arts soms grote amandelen. Een eventuele verwijdering zal men pas overwegen als de amandelen meer dan 50% vullen van de dwarse keelruimte tussen de voorste amandelpijlers.
Waarom amandelen laten trekken?
Soms kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Bijvoorbeeld als het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden. Of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt. Soms zal meteen ook de neusamandel (als deze nog aanwezig) worden verwijderd.
Hoe weet je of je last hebt van je amandelen?
Bij een acute ontsteking van de amandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de derde dag daalt de temperatuur meestal, waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen. Dergelijke perioden kunnen zich meermalen per jaar voordoen.