Wat is de plantage?

Wat is de plantage?

Wat is de plantage?

Een plantage is een stuk grond waarop op grote schaal gewassen in monocultuur verbouwd worden. Plantages komen meestal voor in de tropen, met gewassen als bijvoorbeeld suikerriet, koffie, thee, bananen, soja, ananas, aloë vera, teakhout, cacao, coca, hennep, opium en tabak.

Hoe schrijf je plantages?

de plantage plantage|s (meerv.) Een groot landbouwbedrijf, meestal in de tropen, waarop niet meer dan één product verbouwd wordt. Dat product wordt vaak naar andere landen uitgevoerd. Zeer groot opgezette landbouwonderneming, die op grote schaal, meestal in monocultuur (een gewas) verbouwd voor de export.

Welke tropische gebieden de Nederlanders plantages hebben laten aanleggen?

Plantages in het laagland Zulke plantages zijn in deze vorm nergens anders dan in Suriname, Berbice, Demerara en Essequibo aangelegd.

Waar waren de meeste plantages?

Vaak lagen ze in tropische of relatief warme oorden, zoals Amerika (denk aan Suriname – waar de WIC actief was, en ook aan de huidige Verenigde Staten) en het Caribische gebied (de Antillen).

Hoe heet de baas van een plantage?

De plantagehouder was de eigenaar van de plantages. Vaak had hij iemand in dienst die de slaven controleerde tijdens het werk op het veld. Deze slavendrijver zorgde ervoor dat de slaven hun werk goed deden en niet wegliepen. Tijdens het werk op het veld was het vaak erg warm.

Wat werd er verbouwd op plantages in Suriname?

Plantage-economie Op de Surinaamse plantages werd suiker, koffie, cacao en katoen verbouwd. Rond 1860 was ruim de helft van de slaven betrokken bij de productie van suiker. Daarnaast werkte 14 procent op katoenplantages en 7 procent in de houtvesterij.

Wie deden het zware werk op de Spaanse plantages?

De Nederlandse kolonisten in Azië en het Atlantische gebied verhandelen vanaf de zeventiende eeuw mensen om te werken op plantages, in mijnen en in huishoudens. Deze slaven krijgen geen loon en moeten gedwongen werken. Dit leidt vaak tot opstanden en vluchtpogingen.

Waar kom je plantages tegen?

Een plantage is een stuk grond waarop op grote schaal gewassen in monocultuur verbouwd worden. Plantages komen meestal voor in de tropen, met gewassen als bijvoorbeeld suikerriet, koffie, thee, bananen, soja, ananas, Aloë vera, teakhout, cacao, coca, hennep, opium, katoen en tabak.

Welk product uit Suriname was populair in Nederland in de 18e eeuw en waarom?

Gedurende de koloniale periode vormden de plantages een belangrijk onderdeel van de economie, landbouwproducten als suikerriet, koffie en cacao werden geëxporteerd naar Europa via Nederland.

Waar waren de plantages?

Op Curaçao waren er plantages (stukken grond waar landbouw producten verbouwd werden), net als in bijvoorbeeld Suriname, alleen waren de plantages in Curaçao een stuk kleiner dan op andere plekken. Daarom waren er niet veel slaven nodig om op de plantages te werken.

Hoe betaalden de kooplieden voor de slaven?

Afrikaanse stamhoofden verkochten hun gevangenen aan Nederlandse kooplieden. In ruil voor geweren, kruit en brandewijn kwam de Nederlander goedkoop aan zijn slaven. Het stamhoofd maakte zijn gevangen buit tijdens een oorlog. Daar moesten ze wachten tot er genoeg slaven waren om een schip mee te vullen.

Welke plantages in Suriname?

In het stroomgebied van de Surinamerivier

Plantage Rivier Type product
Belwaarde Suriname koffie
Berg en Dal Suriname suikkerriet, later hout
Berlijn Parakreek hout
Boxel Suriname suikerriet