Wat is filosofie studeren?

Wat is filosofie studeren?

Wat is filosofie studeren?

In de bacheloropleiding Filosofie maak je kennis met de belangrijkste filosofen en hun denkbeelden uit de afgelopen 2500 jaar. In je eerste jaar volg je vakken over geschiedenis en ethiek, maar je duikt ook in de filosofie van de geest. Hoe werkt vrije wil? Daarnaast leer je nadenken over politiek en de maatschappij.

Is wijsbegeerte filosofie?

De filosofie of wijsbegeerte is de oudste theoretische discipline die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. Zij kwam voor het eerst echt op in de 6e eeuw v. Chr. Een beoefenaar van de filosofie wordt een filosoof of wijsgeer genoemd.

Hoe ziet een studie filosofie eruit?

In de studie filosofie is altijd sprake van een wisselwer- king tussen de historische en de themati- sche benadering. Je verdiept je in actuele filosofische vraagstukken en gaat daarbij in dialoog met filosofen uit het verleden. In de Nijmeegse opleiding filosofie is er veel aandacht voor academische vaardig- heden.

Wat heb je aan filosofie?

Het antwoord is even kort als krachtig: het kan over ALLES gaan. Natuur, leven, godsdienst, wetenschap, kunst, normen en waarden, geluk, liefde ,haat, enz. Denken, nadenken en discussiƫren over al dit soort dingen, zo precies mogelijk, onbevooroordeeld, kritisch, maar met open vizier, dat is filosofie !

Waar kan ik filosofie studeren?

Filosofie kun je aan een hogeschool of een universiteit studeren op bachelor- of masterniveau. Als je je wilt voorbereiden op deze hogere studie of veel interesse hebt in het vakgebied filosofie, bevelen we de NHA-opleiding ‘Filosofie en levensbeschouwing’ van NHA aan.

Wat is filosofie wikikids?

Het woord filosofie komt van het Oudgriekse woord “Philosophia”. “Philo” betekent “die houdt van” en “Sophia” betekent “wijsheid”. Filosofie is dus houden van of verlangen naar wijsheid. Een ander woord voor filosofie is wijsbegeerte.

Wat is filosofie kindertaal?

Waarom filosofie studeren?

Filosofie studeren betekent nadenken over fundamentele vragen zoals deze. De opleiding wijsbegeerte leert je ‘denkend’ in het leven te staan. Ze vormt je als kritische burger die er niet voor terugdeinst de belangrijkste vragen aan een grondige reflectie te onderwerpen.

Welke vakken heb je nodig voor filosofie?

Naast een aantal centrale vakken zoals: Existentialisme en Poststructuralisme (Hedendaagse Filosofie 3) Taalfilosofie. Filosofie van Mensenrechten (P&S 3) Toegepaste Ethiek (Ethiek 3)

Wat kun je met de studie filosofie?

Afgestudeerde filosofen komen terecht in banen waarbij een brede algemene ontwikkeling, scherp denkvermogen en goede communicatieve vaardigheden worden gevraagd. Je vindt ze in het bedrijfsleven, in de journalistiek, bij de overheid en in het onderwijs.

Wat doe je bij filosofie?

Een filosoof is iemand die zich bezig houdt met filosofie of wijsbegeerte, de wetenschap die zich richt op het streven naar kennis en wijsheid. Het woord filosoof komt van de Griekse woorden ‘filos’ (vriend) en ‘sofia’ (wijsheid). Filosoof betekent dus eigenlijk ‘vriend van de wijsheid’.