Wat zijn andere namen voor een CVA?

Wat zijn andere namen voor een CVA?

Wat zijn andere namen voor een CVA?

De medische term voor een beroerte is Cerebro Vasculair Accident (CVA). De vrije vertaling is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.

Wat is een Hemorragisch CVA?

➋ Soms is de oorzaak een opengebarsten bloedvat in de hersenen, hoewel dit minder vaak voorkomt. Het bloed verspreidt zich dan in de hersenen (= bloeduitstorting). Dit is een hemorragisch CVA of hersenbloeding. Het hersendeel rond de bloeduitstorting wordt samengedrukt en kan schade oplopen.

Waar staat afkorting CVA voor?

Beroerte (CVA) Een cerebrovascular accident, ook wel beroerte genoemd, is letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’.

Welke 3 Extracerebrale bloedingen zijn er te onderscheiden?

Extracerebrale bloedingen: een bloeding tussen het hersenweefsel en het spinnenwebvlies. Subduraal hematoom: een bloeding tussen het spinnenwebvlies en het harde hersenvlies. Epiduraal hematoom: een bloeding tussen het harde hersenvlies en het schedeldak.

Welke gebieden komt CVA voor?

De regio’s Zeeland en Flevoland hebben de laagste sterfte aan beroerte. Bijna alle andere regio’s die laag scoren liggen in het westen van het land. De hoogste sterfte aan een beroerte is geregistreerd in Gelderland-Zuid. Andere regio’s waar de sterfte aan beroerte relatief hoog is liggen verspreid over Nederland.

Wat is een CVA?

Beroerte is de gewone naam voor Cerebro Vasculair Accident (CVA). Een Cerebro Vasculair Accident is, letterlijk vertaald, een probleem (accident) met de bloedvaten (vasculair) in de hersenen (cerebrum).

Wat zijn de symptomen van een CVA?

Bij een beroerte is een bloedvat in de hersenen afgesloten of kapot. Hierdoor werkt een deel van uw hersencellen opeens niet meer. U krijgt hierdoor klachten. Bijvoorbeeld een verlamde arm of een verlamd been, een scheve mond, moeite met praten, niet goed zien, of minder of ander gevoel in gezicht, arm of been.

Waardoor krijg je een hersenbloeding?

De meest voorkomende oorzaak van hersenbloeding is hoge bloeddruk, omdat die de wand van de kleine bloedvaatjes beschadigt. Andere mogelijke oorzaken zijn overmatig alcoholgebruik, aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten, hersentumoren en bloedverdunnende behandelingen.

Wat is CVA voor ziekte?

Wat betekent CVA welke 2 typen zijn er en welk type komt het meest voor?

Er zijn twee hoofdtypen CVA: ischemisch CVA, waarbij een bloedvat wordt afgesloten en de doorbloeding wordt gestaakt, en hemorragisch CVA, waarbij een bloeding plaatsvindt. Het uiteindelijke resultaat van beide typen is dat de hersenen niet goed meer functioneren.

Welke soorten hersenbloedingen zijn er?

Als we onderscheid maken op basis van waar de bloeding plaatsvindt, dan zijn er 4 soorten:

  • Intracerebrale bloedingen of intraparenchymateuze bloedingen. Deze bloedingen bevinden zich in het hersenweefsel.
  • Subarachnoïdale bloedingen.
  • Subdurale bloedingen.
  • Epidurale bloedingen.