Wie is de nieuwe Eerste Kamer voorzitter?

Wie is de nieuwe Eerste Kamer voorzitter?

Wie is de nieuwe Eerste Kamer voorzitter?

Sinds 2 juli 2019 is Jan Anthonie Bruijn (VVD) voorzitter van de Eerste Kamer.

Wat doet de voorzitter van de Eerste Kamer?

Hij zit de vergadering van de Eerste Kamer voor en is tevens voorzitter van het College van Senioren en van de Huishoudelijke Commissie. Ook vertegenwoordigt hij de Kamer naar buiten toe, zoals in contacten met buitenlandse parlementen.

Wie zit waar in de Eerste Kamer?

Zij vergaderen doorgaans één keer per week in de grote vergaderzaal, waarvan u hieronder een plattegrond ziet, gezien vanaf de publieke tribune. Ieder Kamerlid heeft daar een eigen plek. Ga met uw muis naar een van de ‘bankjes’ en u ziet wie daar zit. Als u klikt komt u op het CV van het betreffende Kamerlid.

Hoeveel zetels heeft de Eerste Kamer nodig?

De Kamer heeft 75 zetels. De leden worden voor vier jaar gekozen door de leden van de Provinciale Staten van alle provincies en, vanaf 2019, ook door de leden van het Kiescollege voor de Eerste Kamer in Caribisch Nederland. Vergeleken met de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer minder rechten en bevoegdheden.

Wie is de voorzitter van de 2e kamer?

Voorzitter van de Tweede Kamer
In gebruik sinds: Periode: 1815 – heden
Ontstaan in 21 september 1815
Huidige Vera Bergkamp
Sinds 7 april 2021

Wat doen de leden van de Eerste Kamer?

De Eerste Kamer heeft wel net als de Tweede Kamer het recht op informatie, wat betekent dat de leden Kamervragen kunnen stellen (doch in tegenstelling tot de Tweede Kamer alleen schriftelijke), een debat met de minister kunnen aanvragen, het recht van interpellatie, en hierbij moties kunnen indienen.

Wat is de taak van de Kamervoorzitter?

Ten eerste leidt de voorzitter de vergaderingen van de Tweede Kamer. Dit betekent dat de voorzitter de vergaderingen opent en sluit en tijdens de vergaderingen bepaalt wie het woord voert. Ook kan de voorzitter sinds dat jaar tuchtrechtelijk optreden tegen een spreker die de wet overtreedt.

Wie kiezen de leden van de Eerste Kamer?

De Eerste Kamer bestaat uit 75 leden. Zij worden niet rechtstreeks door de Nederlandse bevolking gekozen, maar door de leden van provinciale staten en de leden van kiescolleges in Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Wie zit waar in de plenaire zaal?

In de plenaire zaal kunnen aan een klein tafeltje tussen de voorzitter, vak K en de interruptiemicrofoons maximaal vier medewerkers Verslag en Redactie zitten.