Wat is een lege getallenlijn?
Wat is een lege getallenlijn?
Wat is een lege getallenlijn?
Voor de leerlingen was de lege getallenlijn een soort afbeelding op schaal, wat betekende dat bij elke positie een speci- fieke waarde hoorde. Je kon dus geen onbekend getal op de getallenlijn plaatsen.
Waar op de getallenlijn?
Je vertelt dat je bij een getallenlijn altijd moet kijken naar het begin- en het eindgetal, zodat je weet van waar tot waar de getallenlijn loopt. Dan tel je hoeveel streepjes ertussen zitten, zodat je kunt uitrekenen waar elk streepje voor staat.
Waarom rekenen op getallenlijn?
In alle leerjaren van het basisonderwijs wordt de getallenlijn ingezet. Het doel van een getallenlijn is: ontwikkelen van het begrip van hele getallen, breuken en kommagetallen, zodat een kind weet (en automatiseert) wat het getal is en welke plaats dit heeft op de getallenlijn.
Wat zijn vijf sommen?
De rode sommen zijn de dubbelen (bijvoorbeeld 3 + 3 en 5 + 5). De oranje sommen zijn sommen met 5 (bijvoorbeeld 5 + 1 en 1 + 5). De paarse sommen samen 10 (bijvoorbeeld 2 + 8 en 7 + 3). De lichtblauwe sommen zijn samen 5 (bijvoorbeeld 2 + 3 en 5 + 0).
Wat is een 5 som?
Daarom is 1 + 2 + 2 = 5. Hierbij noemt men de getallen 1, 2 en 2 de termen. Het totaal, in ons voorbeeld 5, noemt men de som. Optellen is een rekenkundige bewerking van de eerste orde.
Hoe reken je met kommagetallen?
Doe zo’n som in meerdere stappen:
- Let bij de eerste stap niet op de komma. 144 x 2 = 288.
- Tel nu hoeveel cijfers er in totaal achter de komma staan: – bij 1,44 staan twee cijfers achter de komma. – bij 0,2 staat één cijfer achter de komma.
- Zet bij het antwoord ook drie cijfers achter de komma: 1,44 x 0,2 = 0,288.
Wat is aanvullen met rekenen?
Bij de aanvulmethode maak je van een aftreksom een optelsom. Vanuit het eerste getal tel je verder naar het eerstvolgende tiental, honderdtal, duizendtal enz. Aanvullen is vooral een handige rekenstrategie bij lastige aftreksommen.
Hoe werkt een Getallenmuurtje?
De kinderen wordt gevraagd of ze zelf kunnen bedenken wat de bedoeling van de opgave is. In deze getallenmuur staan erbij-sommen verstopt. Steeds worden er twee getallen bij elkaar opgeteld en het antwoord wordt in het vakje er midden boven gezet.
Wat is 1 tot en met 100 bij elkaar opgeteld?
Gauss besefte, ervan uitgaand dat de op te tellen gehele getallen van 1 tot en met 100 liepen, dat paarsgewijze optelling van “tegenoverliggende” getallen identieke tussenresultaten oplevert: 1 + 100 = 101, 2 + 99 = 101, 3 + 98 = 101 enzovoort, de totale som bedraagt dan 50 × 101 = 5050.
Welke rekenproblemen zijn er?
Rekenproblemen
- Algemeen.
- Moeite met tellen.
- Moeite met automatiseren.
- Moeite met rekeninzicht.
- Moeite met ruimtelijke oriëntatie.
- Moeite met het werkgeheugen.
- Moeite met het werktempo.