Wat zijn mijn rechten na scheiding?
Wat zijn mijn rechten na scheiding?
Wat zijn mijn rechten na scheiding?
Je hebt het recht om je kind(eren) te zien, ook als ze niet bij je inwonen. Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding niet in staat bent om zelf in je levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van een vergelijkbare levenstandaard als tijdens het huwelijk, voor beiden.
Is een man verplicht alimentatie te betalen?
De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald heet de kinderalimentatie.
Heb je altijd recht op kinderalimentatie?
De betalingsverplichting van kinderalimentatie geldt wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. Deze vorm van alimentatie dient voor de zorg en opvoeding van uw kind(eren). De verplichting tot kinderalimentatie geldt tot het 21e levensjaar van het betreffende kind.
Wat met de kinderen bij een scheiding?
Bij een echtscheiding ga je als partners uit elkaar, maar blijf je nog steeds ouder van de kinderen uit die relatie. Het kind heeft recht op contact met zijn moeder en zijn vader. Daarom is het belangrijk een goede verblijfsregeling uit te werken.
Wat als mijn kind niet meer naar vader wil?
Alle ouders hebben volgens de wet recht op omgang met hun kind. Je hebt als ouder ook de plicht om mee te werken aan de omgang met de andere ouder van je kind. Op het moment dat er zwaarwegende redenen zijn kan een rechter de omgang met het kind ontzeggen, maar dit gebeurt niet snel.
Wat zit er allemaal in de alimentatie?
Van de kinderalimentatie moeten alles worden betaald wat te maken heeft met het levensonderhoud. Niet alleen de kosten van eten en drinken, maar ook kleding, lidmaatschappen van sportclubs, zwemles, verjaardagscadeautjes voor vriendjes en vriendinnetjes, enzovoort.
Heb ik recht op bijstand bij scheiding?
Als u door uw echtscheiding geen of onvoldoende inkomen hebt, wordt uw partner verplicht het inkomen aan te vullen door alimentatie te betalen. Wanneer uw partner daartoe niet in staat is, kunt u bij uw gemeente informeren naar hulp in de vorm van bijstand via Wet Werk en Bijstand.