Hoe kan ik olieverf verdunnen?

Hoe kan ik olieverf verdunnen?

Hoe kan ik olieverf verdunnen?

Olieverf gebruik je af en toe direct uit de tube, maar het grootste deel van de tijd verdun je het met een oplosmiddel: (Reukloze) terpentine, (gerectificeerde) terpentijn of Gamsol.

Waarom olieverf verdunnen?

Olieverf medium sneldrogend of normaal drogend is om de olieverf te verdunnen en smeerbaar te maken en de hechting op de onderlagen te verbeteren. Deze mediums (verdunningsmiddelen) kunt u naar behoefte mixen voor het gebruik bij technieken die veel lagen verf vereisen, zoals de glacis-techniek.

Kun je olieverf mengen met water?

De verf kun je verdunnen met medium of (reukloze) terpentine. Op waterbasis: bijvoorbeeld Cobra van Talens. Deze olieverf kun je dus mengen met water. Je kunt er zelfs acrylverf aan toevoegen, maar nooit meer dan 40%.

Hoe begin ik aan een olieverfschilderij?

Begin met je grootste kwasten. Begin met grote streken en forse bewegingen, zonder hier al te veel over na te denken. Door snel te schilderen schakel je je gedachten uit en leer je veel meer om te aanschouwen wat er gebeurt in plaats van te regiseren.

Wat heb je nodig voor schilderen met olieverf?

Als je met olieverf schildert moet je de “dik over dun”-methode gebruiken, waarbij je begint met dunne verf voordat je dikkere verf aanbrengt.

  1. Probeer de basisvormen te schilderen.
  2. Om je verf te verdunnen kun je een medium gebruiken (lijnzaadolie of terpentine) gemengd met verf.

Kan je olieverf verdunnen met terpentine?

Oplosmiddelen / verdunners Voor oplossen en verdunnen van olieverf wordt meestal terpentijn of terpentine gebruikt. Terpentijnolie is balsem die uit pijnbomen wordt getapt en daarna gedistilleerd wordt.

Wat kan je doen met olieverf?

Olieverf is een zeer veelzijdige verfsoort, waarmee je zowel dekkend als transparant kan schilderen. De verf kan in dunne gladde lagen worden aangebracht, maar er kunnen ook sterke effecten bereikt worden als je de verf met volume verwerkt, zodat de verfstreken zichtbaar blijven.

Kun je olieverf mengen?

Olieverf is eenvoudig mengbaar. Om de gewenste kleur te krijgen, meng je de kleuren uit de tubes met elkaar. Je kunt hiervoor een kwast gebruiken, of een paletmes.

Hoe te werken met olieverf?

Kun je met olieverf over acrylverf?

Vaak wordt acrylverf voor de onderschildering bij olieverf gebruikt. Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af.