Welke pleister op open wond?

Welke pleister op open wond?

Welke pleister op open wond?

Maak de wond voorzichtig droog door met een doekje of kompres op de wond te deppen. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.

Waarom komt er vocht uit een wond?

Wondvocht – in medisch jargon bekend als ‘exsudaat’ – is een kenmerk van de acute fase van wondgenezing. Dit vocht is afkomstig van bloed- en lymfevaten, voert celafval en bacteriën weg en vormt een gunstig klimaat voor het immuunsysteem.

Waarom komt er vocht uit een schaafwond?

Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.

Wat smeren op ontstoken wond?

Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.

Wat moet je doen bij een open wond?

Eventueel kan je de open wond ontsmetten met ontsmettingsmiddelen. Gebruik daarna snelverband of leg een dikke laag watten op de open wond en verbindt het geheel met een steunwindsel. Deze methodes werken goed om het bloed te stelpen.

Hoe plakt pleister niet aan wond?

Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast. Mocht dit gebeuren kun je ze los weken met warm water met zout (1 beker water, 1 afgestreken theelepel zout) of met babyolie.

Wat te doen bij een vochtige wond?

Bij een te hoge vochtigheid van de wond is er een grotere kans op infecties. Een wond geneest het best als deze niet droog, maar ook niet te vochtig is. Voor het vochtig houden van een wond kan er gebruik worden gemaakt van een HeltiQ Zalfgaaskompres.

Waarom prikt een wond?

Onder andere zuren prikken omdat ze reageren met de lichaamseiwitten. De zenuwuiteinden registreren dit als prikken.

Waarom moet je een wond afdekken?

OMDAT HET UW WOND SOEPEL HOUDT Als u uw wond afdekt met een pleister voor vochtige wondgenezing betekent dat ook dat u uw wond soepel houdt, omdat er zich geen korstje vormt (zie 2.) Dit leidt tot een betere beweeglijkheid, vooral als uw wond op gewrichten zoals knieën of ellebogen zit.

Wat te doen bij een ontstoken huid?

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  1. Raak de ontstoken huid zo weinig mogelijk aan. Was regelmatig uw handen en gebruik steeds een schone handdoek.
  2. Wondjes, krassen en splinterverwondingen dient u zorgvuldig te desinfecteren.

Wat te doen tegen ontstoken hechtingen?

Neem contact op met uw huisarts:

  1. als de hechtingen los zijn gegaan en de wond niet goed sluit.
  2. als de wondranden rood, dik en warm worden en pijn doen.
  3. als er (wit)geel vocht (pus) uit de wond komt.
  4. als u zich ziek voelt en/of koorts krijgt.

Hoe maak je een wond schoon?

Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond.